Bare én av fire svineinfluensavaksiner ble brukt

Tross storstilt massevaksinasjon under svineinfluensaen, ble bare en av fire vaksinedoser brukt. Nå krever professor Per Fugelli granskning av myndighetene.

I juni i fjor erklærte Verdens Helseorganisasjon (WHO) internasjonal pandemi, og norske helsemyndigheter var ikke sene med å følge opp da svineinfluensaen for alvor inntok Norge på høsten, skriver VG Nett.

I oktober ble hele befolkningen anbefalt å vaksinere seg, og kort tid etter var massevaksinasjonen i gang. Med 9,4 millioner innkjøpte doser til totalt 650 millioner kroner var det mer enn nok til alle. Men i ettertid viser det seg at bare en fjerdedel av dosene av vaksinen Pandemrix faktisk ble brukt.

– Vi bestilte 9,4 millioner doser for å ha nok til å gi alle to doser. Så viste det seg at det holdt med én dose. I ettertid har det vist seg at bare 45 prosent av befolkningen ville benytte seg av tilbudet, sier divisjonsdirektør ved avdeling for smittevern i Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, til VG Nett.

30 prosent av dosene ble avbestilt tidligere i år, da man skjønte at etterspørselen og behovet ikke sto i stil til beholdningen. 10 prosent av vaksinene ble donert til utviklingsland via WHO, 25 prosent står igjen på nasjonalt lager i Bærum, mens 10 prosent enten står på lokale lagre i landets kommuner eller har endt som svinn.

Les mer

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s