Krever internasjonal gransking av flykatastrofen utenfor Smolensk

Kun tre dager etter flystyrten som utraderte hele den polske politiske eliten, rettet polske politikere beskyldningene mot Russland. Nå krever de en grundig, internasjonal granskning av flykatastrofen utenfor Smolensk.

Ifølge offisielle kilder var det totalt 96 personer om bord i ulykkesflyet, hvorav den polske presidenten Lech Kaczynski og landets hærsjef, sentralbanksjef og flere andre polske politikere omkom. Hendelsen har blitt omtalt som den største tragedien i polsk historie etter andre verdenskrig.

Det er foreløpig ikke fastslått noen ulykkesårsak, men like før katastrofen inntraff var Smolensk dekket av tett tåke, noe som skal ha gjort at pilotene fikk en vanskelig oppgave med å lande flyet.

Men ikke alle fester lit til denne forklaringen.

Blant dem finner man den polske parlamentarikeren Artur Gorski fra det høyreorienterte Lov og rettferdighetspartiet (Pis), som kort tid etter ulykken uttalte overfor avisen Nasz Dziennik at flystyrten ble iscenesatt av russerne.

Den frittalende politikeren fra det samme partiet som president Lech Kaczynski hevder russerne kom med tvilsomme begrunnelser for at flyet ikke kunne lande.

Sannheten var at de ganske enkelt ikke ønsket at president Kaczynskis besøk skulle overskygge markeringen som den russiske statsministeren Vladimir Putin hadde holdt noen dager i forveien, uttalte Gorski til avisen.

Så langt har den russiske havarikommisjonen konkludert med at flystyrten i Smolensk ikke skyldtes teknisk svikt eller feil med Tupolev-maskinen. I stedet er det den 36 år gamle kapteinen Arkadiusz Protasiuk som utpekes som syndebukk.

Nå krever imidlertid polske opposisjonspolitikere at det iverksettes en grundig, internasjonal granskning av flykatastrofen utenfor Molensk. En polsk general skal også ha bedt forsvarsminister Bogdan Klich om å trekke seg, etter at det skal ha fremkommet opplysninger om at Klich ikke ønsket noen skikkelig granskning av hendelsen, melder nyhetsbyrået Kavkazcenter.com.

Ifølge Norulv Øvrebotten, tidligere forsvarspolitiker, journalist og sjefredaktør, er det ikke noe mysterium for vestlig etterretning hva som har hendt. Den eneste relevante problemstillingen er hvordan russerne gjorde det.

På sin hjemmeside skriver Øvrebotten at det som har skjedd i Polen de siste ukene ikke er annet enn en ny utgave av den gamle kommunistsuksessen «The Trust» fra 1920-tallet, hvor du lager et fluepapir for å narre og drepe dine fiender.

Fluepapiret denne gangen var den felles 70-årsmarkeringen for Stalins slakting av 22 000 av Polens elite våren 1940. Med den følge at dagens elite i det samme landet ble eliminert. På samme sted. På klassisk kommunistisk vis. I 2010.

Polakkene trodde Kreml viste tegn til genuint vennskap og forsoning ved overraskende å stille opp for å markere de russiske massedrapene i Katyn-skogen. Så skjulte dette illusoriske vennskapet i virkeligheten bare den gamle fienden, skriver Øvrebotten.

Følgen var en godt planlagt massakre, et nytt politisk massemord på polske samfunnstopper. Dette er virkeligheten som verden nå må konfrontere, ikke medvirke til å maskere, skriver Øvrebotten.

Ifølge den australske journalisten Jane Burgermeister kan også vestlige aktører ha hatt interesse av å kvitte seg med den politiske makteliten i Polen.

I en videoreportasje trekker Burgermeister blant annet frem Polens opposisjon mot svineinfluensavaksinen som et mulig motiv. Til tross for stort press, både fra EU og Verdens helseorganisasjon, nektet nemlig den polske helseministeren Ewa Kopacz å kjøpe svineinfluensavaksiner til befolkningen i Polen.

Hun spurte: – Er det min plikt å signere avtaler som er av interesse for det polske folk, eller av hensyn til de farmasøytiske selskapene?

Reklamer

One response to “Krever internasjonal gransking av flykatastrofen utenfor Smolensk

  1. Tilbaketråkk: Hemmeligholdt materiale om Katyn-massakren offentliggjort « Cosmopolis Journalen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s