Gunnar «Kjakan» Sønsteby: – Tap av sivile liv kan være en fordel

– Tap av sivile liv er ikke til å unngå. Det kan til og med være en fordel, mener Gunnar «Kjakan» Sønsteby.

Sønsteby, som er Norges høyest dekorerte borger, blunker ikke når han sier disse ordene. Han synes ikke det er vanskelig å snakke om, skriver Dagbladet.

– Jeg så bildene av de sivile som ble drept i Irak. Om jeg ledet en geriljagruppe, ville jeg utnyttet sivile til siste trevl. Vi forsøkte alltid å spare sivile, men også i vår tid kunne vi utnytte til vår fordel at sivile liv blant våre egne gikk tapt, sier Sønsteby til Dagbladet.

Det kan høres kynisk og brutalt ut. Men — før eller nå — krigens logikk er den samme. Om det er amerikanerne som dreper sivile i Irak, eller om det er tyskerne eller han selv som forårsaket død i krigsårene, tapet av liv er en naturlig følge av krig. Så enkelt, så brutalt — og så nødvendig, sier krigshelten.

Dette er den samme mannen som i mange tiår har trollbundet norske skoleungdommer.

– Nye landsmenn vet ikke bedre

– Norske ungdommer er solide folk. Jeg ville ikke hatt noe problem med å rekruttere blant dem, skulle det være nødvendig, sier han.

Og nødvendig mener han det er, naturlig nok uten ham selv som oppdragsgiver.

– Til dagens unge er dette det viktigste budskapet: At de kjemper mot alle trusler demokratiet utsettes for, være seg i striden om Muhammed-tegningene eller det gryende jødehatet i skolene. Det handler om å ta et kraftig oppgjør, og det må gjøres med en gang. Nye landsmenn vet ikke bedre. De må lære hva vårt demokrati er, sier Sønsteby.

Akkurat hva vårt demokrati er, gir ikke Sønsteby noen nærmere forklaring på, men bedyrer at kampen for demokratiske rettigheter er så viktig at det legitimerer at norske styrker står med våpen i hånd også på fremmed jord.

– Det er nokså naturlig. Spredningen av antidemokratiske krefter fra slike land må bekjempes. I Afghanistan bruker vi våpen for å forsvare en demokratisk valgt regjering. Så noen okkupasjonsmakt er vi ikke, sier han.

Reklamer

One response to “Gunnar «Kjakan» Sønsteby: – Tap av sivile liv kan være en fordel

  1. Gunnar er en helt for sine meninger!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s